Tips för vägvalen


Det är lätt att hitta mellan Ljugarn och Katthammarvik. Följer man strandlinjen kommer man att passera de sju fiskelägena och de två uddarna. Men snabbaste vägen kan vara en annan.
Här är några tips inför vägvalen:

Hamnen Ljugarn–Vitvärs fiskeläge
Flera vägvalsmöjligheter finns i samhället med asfaltsbelagda vägar fram till fiskeläget.

Vitvärs fiskeläge–Sjausters fiskeläge
Från Vitvär bör vägvalet vara asfaltsvägen ut mot raukfältet i Folhammar. Sedan finns några olika strandstigar upp mot Ardrestanden som med en många kilometer lång sandstrand leder upp till Sjauster.
Kanske hittar man strandvägen några hundra meter in, eller så springer man på strandbrinken om man inte väljer att springa nere på stranden.

Sjausters fiskeläge–Grynge fiskeläge
Vid Sjauster börjar naturreservatet som leder fram till Danbo. Några letar efter stigar, andra springer bara rakt på över de skrovliga klipphällarna tills man kommer fram till sandstranden i Danbo. För många år sedan en retreat för familjen von Rosen och som fram till för tio år sedan var skyddat naturreservat med starkt begränsat tillträde.
Kanske går vägvalet upp stigen genom naturskogen till Grynge, eller så blir det strandlöpning på brinken eller nere vid vattenbrynet.

Grynge fiskeläge–Sysne fiskeläge
Vid Grynge finns en vattenpump med drickbart vatten. Perfekt ställe att fylla på vattenflaskorna! Kanske också tid att fundera vilken som är den snabbaste vägen runt Sandviken. Flera vägval finns och frågan är om det kortaste vägen alltid är den snabbaste. Ute vid Sysnefiskeläge finns ytterligare en vattenpump eller så köper man en dricka eller glass i Sysne Fiskebutik som är öppen till kl 18.

Sysne fiskeläge – FRA-stationen på Sysne udd
Sysneudd bjuder ofta på en fantastisk vy och frisk vind. Här trivs FRAs personal på somrarna där signalspanarna semestrar eller vad det kan vara för verksmahet som försigår bakom det höga stängslet.

FRA-stationen på Sysne udd – Kumlet vid Kuppen
Ringvägen runt Sysneudd leder upp mot Sysnegårdarna och asfaltsvägen mot Herrvik. Efter en kilometer på asfaltsvägen kommer man till vägvalet, springa asfaltsvägen upp mot Herrvik, eller standvägen förbi Natviksudden ut mot Snabben och det nyrenoverade Kumlet vid Kuppen. För den som inte vet det är ett kummel ett fast sjömärke, ofta i sten.

Kumlet vid Kuppen – östra yttre piren i Herrvik
Löpningen på Klintkanten bjuder på en skön vy och branta stup. Det är inte ett helt enkelt vägval ner till den östra yttre piren.

Östra yttre piren – västra yttre piren i Herrvik
Det händer mycket i Herrvik, gästplatserna vid den östra piren är resultatet av en omfattande upprustning av hamnen. Restaurang Hamnkrogen invigdes i Midsommarveckan, återuppbyggd efter att ha totalförstörts i en brand påsken 2013. Mer finns att se i hamnen för den som väljer att springa runt, men snabbaste vägen är antagligen att simma de få meterna mellan pirarna.

Västra yttre piren i Herrvik – Färse fiskeläge
Från västra piren kan man kanske springa efter stranden, eller så väljer man att hitta upp till strandvägen som går ut mot Grogarnsberget. Bakom stenmuren i början av vägen har Payex grundare Max Hansson sin riksbekanta tennisbana.
Vi kommer sedan in i naturreservatet vid Grogarnsberget, sneddar säkert över udden som förlängs av Skånerevet. Längst ute på Grogarnsberget finns en fornborg. Att ta raka vägen över berget innebär åtskilliga höjdmeter och knepiga passager. Bättre kanske att ta strandvägen.

Färse fiskeläge – piren i Katthammarsvik
Färse fiskeläge med sina två bodar är sista kontrollpunkten innan målet på piren i Katthammarsvik. Det kan vara lockande att tro att fågelvägen över Hammaren är snabbaste vägen, men en sank strandäng, djur i hagarna och en snårig strandskog gör löpningen tids- och kraftödande. Bättre är att från Färse ta grusvägen söderut och via gårdarna Stora Hamre och Vassmunds ta sig in mot Katthammarsvik och målet på piren.